Torcik dla zakochanych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, prosty i bardzo smaczny torcik z białym biszkoptem kawowym, z musem truskawkowym i delikatną masą śmietankową.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt
    - 6 białek (jajka rozm. L),
    - szczypta soli,
    - 3/4 szklanki (250ml) cukru kryształu,
    - 1/2 szklanki mąki pszennej,
    - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka octu spirytusowego 10%
    - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach (np. Jacobs).
    Poncz do nasączenia biszkoptu
    - 1/3 szklanka wystudzonego naparu kawy zrobionego z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 1 łyżeczki cukru.
    Mus truskawkowy
    - ok. 600 g truskawek mrożonych (mogą być świeże) tak, aby otrzymać 500ml musu,
    - 2 galaretki o smaku truskawkowym.
    Masa śmietankowa
    - 250 ml śmietany 30% lub 36%,
    - 250g serka mascarpone,
    - 3 łyżki cukru pudru,
    - 2łyżeczki żelatyny w proszku.
    - 1/3 szklanki gorącej wody.
    Dodatkowo
    wiórki kokosowe,
    kolorowe drobne cukiereczki,
    papier do wyłożenia blaszki oraz tłuszcz (olej, margaryna) do jej natarcia,
    folia aluminiowa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik dla zakochanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik dla zakochanych 1. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Do masy dodajemy przesiane, wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia oraz ocet. Całość delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy kawę i jeszcze mieszamy, dosłownie kilka ruchów łyżką tak, aby kawa się nie rozpuściła.
    Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem (tylko spód) i natartej tłuszczem tortownicy o średnicy 20cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez ok. 25 min (do suchego patyczka). Ciasto studzimy.
  • Torcik dla zakochanych 2. Rozmrożone truskawki blendujemy. Odmierzamy 0,5l musu, podgrzewamy by był gorący (nie gotujemy), dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy.
    Około 100 ml musu truskawkowego wlewamy do specjalnych foremek w kształcie serca, wstawiamy do lodówki, by stężały.
    Gotowe galaretki wyciągamy ostrożnie z foremek i układamy na foli aluminiowej.
  • Torcik dla zakochanych 3. Ciasto przekrawamy na dwie części. Część wierzchnią ciasta wkładamy na spód tortownicy, nasączamy ponczem i zabezpieczamy bokami wyłożonymi folią aluminiową.
  • Torcik dla zakochanych 4. Wylewamy pozostały, tężejący mus truskawkowy, na który wykładamy drugą część nasączonego ponczem ciasta tak, aby spód ciasta był górą tortu. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • 5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Do masy wlewamy żelatynę powoli i stopniowo, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki.
  • Torcik dla zakochanych 6. Masę śmietanową zaraz po przygotowaniu (szybko tężeje) wykładamy na wierzch i boki przygotowanego ciasta ( wcześniej ściągamy z ciasta obręcz). Posypujemy boki kokosem, na wierzchu układamy przygotowane serduszka i posypujemy kolorowymi cukiereczkami (tylko nie na serduszka, cukiereczki lubią się rozpuścić).
    Torcik wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.

Porady

Zamiast truskawek do torcika możemy dodać inne owoce np. brzoskwinie. Do ponczu możemy dodać trochę spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować