To pomysł na proste, szybkie i pyszne danie składające się z niewielkiej ilości składników. Główną rolę w tym daniu grają pieczarki z których przygotowany jest aromatyczny sos do makaronu spaghetti.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
makaron spaghetti
sos pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
olej
sól, pieprz
tymianek
50 ml śmietanki kremówki 30 %
Pieczarkowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno w kostkę siekamy. Wrzucamy na dużą patelnie z niewielką ilością oleju i podsmażamy chwilkę aby się zeszkliła a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Całość razem dusimy na średnim ogniu, po czym wlewamy śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dusimy do momentu aż sos się nam lekko zagęści i odstawiamy z ognia. Makaron gotujemy al’dente. Ugotowany gorący makaron przekładamy do patelni z sosem i dokładnie wszystko razem mieszamy wraz z 2-3 łyżkami wody od makaronu. Gotowy makaron wykładamy na talerz i posypujemy obficie posiekanym świeżym koperkiem oraz posiekaną natką pietruszki.
Komentarze