Pieczarkowe spaghetti

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pomysł na proste, szybkie i pyszne danie składające się z niewielkiej ilości składników. Główną rolę w tym daniu grają pieczarki z których przygotowany jest aromatyczny sos do makaronu spaghetti.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron spaghetti

    sos pieczarkowy:

    0,5 kg pieczarek
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    olej
    sól, pieprz
    tymianek
    50 ml śmietanki kremówki 30 %

    dekoracja:

    posiekany świeży koperek
    posiekana świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pieczarkowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno w kostkę siekamy. Wrzucamy na dużą patelnie z niewielką ilością oleju i podsmażamy chwilkę aby się zeszkliła a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Całość razem dusimy na średnim ogniu, po czym wlewamy śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dusimy do momentu aż sos się nam lekko zagęści i odstawiamy z ognia. Makaron gotujemy al’dente. Ugotowany gorący makaron przekładamy do patelni z sosem i dokładnie wszystko razem mieszamy wraz z 2-3 łyżkami wody od makaronu. Gotowy makaron wykładamy na talerz i posypujemy obficie posiekanym świeżym koperkiem oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować