REKLAMA

Pieczarkowe łazanki z dodatkiem szpinaku

wyświetlono: 143 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

To pomysł na pyszne, proste i bezmięsne danie obiadowe.

opublikowany: 13.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 9 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g makaronu łazankowego ( może też być makaron kokardki czy świderki )
    0,5 kg pieczarek
    1,5 kg świeżej słodkiej kapusty
    2 kosteczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    1 duża cebula
    sól, pieprz do smaku
    3-4 łyżki oleju
    szczypta tymianku
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Pieczarkowe łazanki z dodatkiem szpinaku?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy na 4 części i wykrawamy głąb. Gotujemy do miękkości i odstawiamy by przestygła. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na oleju na rumiano. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Ostygniętą kapustę odsączamy z nadmiaru wody ściskając ją w dłoniach a następnie siekamy. Posiekaną kapustę wrzucamy do zrumienionej cebulki, dodajemy pieczarki, szpinak i całość dokładnie mieszamy - podsmażamy razem. Po 10 – 15 min. podsmażania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie mieszamy. W garnku nastawiamy wodę a gdy zacznie wrzeć to wsypujemy łyżkę soli i dajemy makaron – który gotujemy al’dente a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Do makaronu przekładamy kapustę z dodatkami i dokładnie wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 10 – 15 min. sprawdzamy smak czy nie potrzeba jeszcze doprawić. Gotowe, a najlepiej smakuje na drugi dzień odsmażane na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE