Pieczarkowe łazanki z dodatkiem szpinaku

5 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

To pomysł na pyszne, proste i bezmięsne danie obiadowe.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g makaronu łazankowego ( może też być makaron kokardki czy świderki )
    0,5 kg pieczarek
    1,5 kg świeżej słodkiej kapusty
    2 kosteczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    1 duża cebula
    sól, pieprz do smaku
    3-4 łyżki oleju
    szczypta tymianku
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Łazanki Dania jednogarnkowe

Pieczarkowe łazanki z dodatkiem szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy na 4 części i wykrawamy głąb. Gotujemy do miękkości i odstawiamy by przestygła. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na oleju na rumiano. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Ostygniętą kapustę odsączamy z nadmiaru wody ściskając ją w dłoniach a następnie siekamy. Posiekaną kapustę wrzucamy do zrumienionej cebulki, dodajemy pieczarki, szpinak i całość dokładnie mieszamy - podsmażamy razem. Po 10 – 15 min. podsmażania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie mieszamy. W garnku nastawiamy wodę a gdy zacznie wrzeć to wsypujemy łyżkę soli i dajemy makaron – który gotujemy al’dente a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Do makaronu przekładamy kapustę z dodatkami i dokładnie wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na 10 – 15 min. sprawdzamy smak czy nie potrzeba jeszcze doprawić. Gotowe, a najlepiej smakuje na drugi dzień odsmażane na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować