Pieczarkowa potrawka z kurczaka

4.67 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To bardzo prosty i pyszny pomysł na obiad z kurczaka z dodatkiem pieczarek.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 kg pieczarek
    1 kg fileta z kurczaka
    2 łyżki oleju
    50 ml śmietanki 12-18%
    sól, pieprz do smaku
    szczypta tymianku
    szczypta cząbru
    1 łyżka sosu sojowego

    dekoracja:

    garść posiekanej natki pietruszki lub lubczyku czy selera
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Pieczarkowa potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię dajemy niewielką ilość oleju na której podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami. Po chwili podsmażenia dolewamy śmietankę i dokładnie mieszamy z wytrąconą wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem, tymiankiem oraz sosem sojowym. Dokładnie mieszamy i chwilę trzymamy jeszcze na ogniu do lekkiej redukcji i zagęszczenia się sosu. Po zgaszeniu posypujemy wierzch posiekaną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować