Pieczarki w cieście w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć. Większe sztuki przekroić na pół.
Jajka, mleko, mąkę, olej zmiksować na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste, konsystencją przypominające ciasto na omlet, a nawet gęściejsze. Przyprawić.
Pieczarki maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
SOS:
Pieczarki pokroić w pół-talarki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Dodać pokrojone pieczarki, posolić. Doprawić bazylią, oregano, pieprzem i papryką. Do usmażonych pieczarek dodać sos słodko-kwaśny i doprowadzić wszystko do wrzenia.
Gorącym sosem polać usmażone w cieście pieczarki.
Komentarze