Ciasto miodowe na smalcu

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczny miodownik ale nie co odmienny bo do ciasta zamiast masła użyłam smalcu, wyszedł równiutki i kruchutki, każdy kęs rozpływa się w ustach. Polecam na te małe i większe imprezy jest niezawodny!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    760 g mąki pszennej
    300 g smalcu
    2 jajka
    220 g miodu
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki sody

    Masa:
    300 g masła
    1/2 szklanki cukru
    3 szklanki mleka
    8 łyżek kaszy manny błyskawicznej

    Oraz:
    słoiczek powideł śliwkowych
    tabliczka czekolady
    cukrowe perełki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Ciasto miodowe na smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wałkowanie ciasta 1. Mąkę posiekać ze smalcem, dodać jajka,sodę, proszek, miód. Zarobić ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na wielkość tej samej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Placki piec na złoty kolor w 180 stopniach przez ok 8 minut.
  • upieczony placek kruchy 2. Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać z kaszą manną, wlać na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia, wystudzić.
  • 3. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, porcjami dodawać zimną kaszkę.
  • 4. Placki przełożyć kremem, ostatnią warstwę posmarować powidłem. Wierzch i boki posmarować masą. Czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej, polać ciasto robiąc esy-floresy. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować