Klasyczny miodownik ale nie co odmienny bo do ciasta zamiast masła użyłam smalcu, wyszedł równiutki i kruchutki, każdy kęs rozpływa się w ustach. Polecam na te małe i większe imprezy jest niezawodny!
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
760 g mąki pszennej
300 g smalcu
2 jajka
220 g miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
Ciasto miodowe na smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać ze smalcem, dodać jajka,sodę, proszek, miód. Zarobić ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na wielkość tej samej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Placki piec na złoty kolor w 180 stopniach przez ok 8 minut.
2.Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać z kaszą manną, wlać na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia, wystudzić.
3.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, porcjami dodawać zimną kaszkę.
Komentarze