400 g makaronu pełnoziarnistego penne ( użyłam Lubelli )
250 g sera białego półtłustego
4 pomidorki koktajlowe
10 dag kiełbasy chorizo
10 dag sera żółtego wędzonego
ok. 1 szklanki kiełków z rzodkiewki
sól morska i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek do polania gotowego dania ( u mnie duuużo )
Penne z białym serem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
2.Chorizo i ser wędzony kroimy na cienkie i niewielkie plasterki.
Pomidorki koktajlowe kroimy w ósemki.
3.Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego chorizo, ser wędzony, pomidorki, kiełki ( trochę kiełków zostawiamy do dekoracji ) oraz sól i pieprz do smaku ( musi być ostre! ).
Mieszamy.
4.Makaron nakładamy na talerz, posypujemy serem, dekorujemy kiełkami i polewamy dość obficie całość oliwą z oliwek ( im więcej tym zdrowiej :)).
Komentarze