Pełnoziarniste drożdżówki ze śliwkami i migdałami

0 (0 ocen)

Tym razem mam dla Was przepis na drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam!

Składniki:


  • 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    2 łyżki cukru trzcinowego
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju

    ok. 10 śliwek
    2 łyżki płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Pełnoziarniste drożdżówki ze śliwkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie dzielimy na około 8 owalnych bułeczek.

    Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a środek każdej ugniatamy.

    Odstawiamy na około 20 minut.
  • 3. Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i układamy na nim pokrojone śliwki.

    Posypujemy je migdałami.

    Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować