Cieciorka zawiera zdecydowanie więcej żelaza, niż pozostałe warzywa strączkowe. Kotlety z niej są obfitym źródłem głównie: białka, NKT, potasu i wapnia. Smakują najlepiej z sosem........
Patelniane mini kotlety z cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę dokładnie płuczemy wodą i osączamy. Zalewamy ją wrzącą wodą i moczymy przez noc.
2.Przed zabraniem się do przygotowywania kotlecików, namoczoną cieciorkę dokładnie osączamy z wody i miksujemy razem z czosnkiem i sosem sojowym (niepełna łyżka).
3.Przekładamy masę do miski, dodajemy jajko, otręby, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy masę ręcznie bądź łyżką.
4.Formujemy małe kotleciki.
5.Kotleciki obtaczamy w ziarnach sezamu.
6.Smażymy je na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
7.Osączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.
8.Serwujemy najlepiej z sosem pomidorowym lub innym......
Komentarze