Patelniane mini kotlety z CIECIORKI

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cieciorka zawiera zdecydowanie więcej żelaza, niż pozostałe warzywa strączkowe. Kotlety z niej są obfitym źródłem głównie: białka, NKT, potasu i wapnia. Smakują najlepiej z sosem........

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cieciorka (kupiona na wagę): 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - otręby pszenne: 2 łyżki
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - czosnek (ząbek): 2 ząbki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz cayenne: 1 szczypta
    - natka pietruszki (posiekana): 3 łyżki

    - nasiona sezamu: 5 łyżek
    - olej rzepakowy: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Patelniane mini kotlety z cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cieciorka 1. Cieciorkę dokładnie płuczemy wodą i osączamy. Zalewamy ją wrzącą wodą i moczymy przez noc.
  • wyrabiamy mase 2. Przed zabraniem się do przygotowywania kotlecików, namoczoną cieciorkę dokładnie osączamy z wody i miksujemy razem z czosnkiem i sosem sojowym (niepełna łyżka).
  • przygotowania 3. Przekładamy masę do miski, dodajemy jajko, otręby, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy masę ręcznie bądź łyżką.
  • formujemy kotleciki 4. Formujemy małe kotleciki.
  • obtaczamy w sezamie 5. Kotleciki obtaczamy w ziarnach sezamu.
  • smazymy 6. Smażymy je na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
  • osaczamy 7. Osączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.
  • kotlety z cieciorki 8. Serwujemy najlepiej z sosem pomidorowym lub innym......
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować