Kotlety z cieciorki

4.49 (202 ocen)

  • 30 min

Kotlety są ekspresowe w wykonaniu i świetne w smaku. Mocno się powstrzymywałam, żeby nie schrupać wszystkich na raz!

  • 30 min

Składniki:

  • Na 3 porcje
    1 puszka cieciorki konserwowej (240 g netto)
    3 szalotki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    sól himalajska
    papryka słodka
    4 łyżki bułki tartej
    1 jajo
    kaszka kukurydziana do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną cieciorkę blendujemy na gładką masę (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody z gotowania).
  • 2. Szalotkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju - dorzucamy do cieciorki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę.
  • 3. Chwilę razem blendujemy. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko - mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej.
  • 4. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło bądź zimno.

Porady

Bezpośrednio po usmażeniu panierka wydaje się może nazbyt chrupiąca, ale na drugi dzień jest już idealna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować