Pasztet ze słoniną

4.48 (193 ocen)

  • 3 godz.

Smaczny pasztet - przepis z czasopisma z grudnia 2006

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości, 40 dag wątróbki drobiowej, 25 dag surowego boczku, 30 dag słoniny, część pokroić w długie plastry, 20 dag pieczarek, cebula, 3 marchewki, pietruszka korzeń, kawałek selera, 4 jajka, czerstwa kajzerka, 2 liście laurowe, gałka muszkatołowa, pieprz, sól . Marchewka do dekoracji. Pietruszka dekoracyjna.
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet ze słoniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Produkty  do pasztetu 1. Karkówkę i boczek umyć, warzywa oczyścić. Mięso i warzywa zalać wodą , gotować na małym ogniu 1,5 godziny. W połowie gotowania osolić do smaku i dodać liście laurowe. Pod koniec gotowania dodać słoninę. Gdy mięso będzie miękkie zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie wszystkie składniki odcedzić. Wywar zachować. Wątróbkę oczyścić, umyć . Zalać litrem wrzącego wywaru i gotować pod przykryciem 5-10 minut. Sparzoną wątróbkę wyjąć i wystudzić. W części wywaru namoczyć kajzerkę. Pieczarki umyć , oczyścić , pokroić , podsmażyć na maśle, doprawić ostudzić. Ugotowane mięso, warzywa, grzyby i namoczoną kajzerkę zemleć 2 razy. Dodać do smaku, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Masę wymieszać z jajkami i dobrze wyrobić. Podłużną foremką o wymiarach 35/10 wyłożyć paskami słoniny. Wyłożyć masę, ubić, przykryć folią aluminiową. Piec około 60 minut w temp. 200 st. Tuż przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby pasztet się zarumienił. Gotowy pasztet dekorujemy marchewką i pietruszką dekoracyjną.
  • Przygotowanie pasztetu 2. Przygotowanie pasztetu do pieczenia

Porady

Do pasztetu można użyć wątróbki wieprzowej. Zamiast pieczarek dodać grzyby suszone, namoczone, ugotowane w małej ilości wody, grzyby odcedzić i posiekać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować