Pod pierzynką - mielone mięso

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego ( w moim daniu zmielona karkówka)
    2- 2 marchewki.
    3-1 cebula.
    4 -sól, pieprz, olej.
    5 - szklanka bulionu.
    6- 4 ziemniaki.
    7- 2 łyżki mąki,
    8.-1 jajko,
    9- natka pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pod pierzynką - mielone mięso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewki i cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, skropić olejem, zeszklić. 2. Do warzyw dodać zmielone mięso , podlać bulionem , dusić 10 min , mieszając. Poduszone mięso przyprawić, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, przestudzić, obrać, zmielić. Dodać mąkę
    i jajko zagnieść ciasto , Mięso przykryć plackiem ciasta, cienko posmarować olejem , zrobić otwory.. zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury .190 stopni. Piec około 40 minut aż ciasto się zarumieni. Wyjąć, posypać natką pietruszki, podawać na gorąco z surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Mięso Pieprz Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować