Domowy,wielkanocny,wyśmienity pasztet. Polecam nie tylko na świąteczny stół :)
Składniki:
800 g mięsa wieprzowego
500 g mięsa mielonego indyczego
kilka suszonych brzoskwiń
kilka suszonych śliwek
2 cebule
1 kostka bulionowa
2 łyżki kaszki kukurydzianej
3 jajka
około 1 szklanki wywaru drobiowego (w którym gotowało się mięso )
1 opakowanie przyprawy do pasztetów
1 liść laurowy
po 2 ziarna ziela angielskiego i jałowca
olej
Pasztet z suszoną śliwką i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.
Zalej gorącą wodą,dodaj kostkę bulionową,liść laurowy,ziarna ziela
angielskiego i jałowca.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości.
2.Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
Ugotowane mięso,przepuść 2 krotnie przez maszynkę do mielenia.
Do mięsa wieprzowego i drobiowego dodaj jajka,kaszkę
kukurydzianą,przyprawę do pasztetów,pokrojoną w większe kawałki śliwkę i brzoskwinię oraz wywar. Dokładnie wymieszaj.Dodaj zeszkloną cebulę,połącz
3.Wąską podłużną formę ,wyłóż papierem do pieczenia
Napełnij masą.Wierz posmaruj olejem. Wstaw na około 1,5 godziny do
piekarnika nagrzanego do temp.190 stopni.
Komentarze