Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką

  • wyświetlono: 1280 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Propozycja na delikatny, bardzo aromatyczny pasztet drobiowy z delikatną nutą słodyczy dzięki zawartości suszonych śliwek. Smak pasztetu dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i świeża natka pietruszki. Pasztet jest produktem bezglutenowym dzięki zastosowaniu ekspandowanego amarantusa.

Kasia Futka
  • 70min

Składniki

- 400 g wątróbki drobiowej
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 białe cebule
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść suszonych śliwek
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYPRAWY:
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz
- sól himalajska
+ bulion warzywny (do gotowania kurczaka)

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką

  • 11. Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy ją z włókien.

    Pierś kurczaka wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego na około 12 minut.
  • 22. bule kroimy w kostkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
  • 33. Gdy cebulka delikatnie się podsmaży, dodajemy do niej pokrojoną wątróbkę i smażymy wszystko jeszcze około 3 minut. Cały czas mieszamy.

    Zarówno usmażoną z cebulą wątróbkę, jak i ugotowanego w bulionie kurczaka odstawiamy do ostygnięcia.
  • 44. Następnie 1 szklankę ekspandowanego amarantusa zalewamy 1/3 szklanki mleka (u mnie bez laktozy).

    Natkę pietruszki siekamy, a suszone śliwki parzymy wrzątkiem.
  • 55. Kiedy wątróbka z cebulą oraz kurczak ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa wraz z natką pietruszki i namoczonym w mleku amarantusem.

    Do zmielonych składników dodajemy jajko, przyprawy: majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sporą ilość czarnego pieprzu oraz dosalamy wszystko solą himalajską.
  • 66. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia w następujący sposób:
    warstwa masy pasztetowej - suszone śliwki - warstwa masy pasztetowej.

    Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Pasztet studzimy, a następnie wstawiamy go na około 2 godziny do lodówki aby całkowicie stężał. Po tym czasie możemy przystąpić do krojenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodypasztet drobiowyPasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwkąpasztet z amarantusempasztet z wątróbkąpasztet z suszoną śliwkąpasztet bezglutenowy

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet drobiowy z warzywami

Dodane przez: majka190382

PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI

Dodatek warzywa świetnie komponuje...

Pasztet drobiowy z grzybami i galaretką

Dodane przez: Cukiereczek

Pasztet drobiowy z grzybami i galaretką

Jesienią zbieram grzyby, które...

image-0mlt9ow

Dodane przez: pozytywna45

Pasztet z kaczki z suszoną śliwką

Pasztet z kaczki jeśli ktoś jeszcze...

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Dodane przez: bogusia82

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Pasztet z dodatkiem pieczarek jest...

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Dodane przez: rosik93

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Pasztet w sam raz na wielkanoc.

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

Dodane przez: StaryZeszyt

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

Wyjątkowa pasta do chleba. Delikatna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE