Chleb z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciepły chlebuś z masełkiem, solą, pieprzem i czarnuszką do tego kubek czarnej kawy i jestem w niebie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
    Woda
    Sól
    Czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Chleb z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem kaszę dokładnie opłukałam na sitku pod bieżącą wodą, następnie wrzuciłam do miski i zalałam świeżą wodą, tak aby woda była na około centymetr ponad kaszą. Przykryłam ściereczką, otuliłam kocykiem i postawiłam na parapecie by jej było ciepło od grzejnika. Następnego dnia, zamieszałam kilka razy, kaszą puściła lekki klej i bąbelki. Wieczorem zblendowałam ja dokładnie, dodałam małą łyżeczkę soli i garść czarnuszki. Włożyłam masę do blaszki i znowu przykryłam i postawiłam w ciepłym miejscu. Następnego dnia rano ciasto lekko podrosło. Włożyłam je do piekarnika i piekłam ma termoobiegu w 195 stopniach przez godzinę. Wyszło idealne!

Porady

Kiedyś, dawno temu za pierwszym pieczeniem wyszedł mi zakalec. Dlaczego wcześniej mi nie wyszło? Wlałam za dużo wody i było za zimno. Choć wydawało mi się, że jest za dużo wody to podążałam za przepisem, a nie intuicja i wyszła klapa. Poza tym było chłodno i kasza nie sfermentowała, więc nie miała na czym wyrosnąć. Błędy wykryte, naprawione więc jest radość i satysfakcja, którymi się z Wami dzielę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować