Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, czyli ok. 18-20 min. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać marchewkę startą na tarce oraz pokrojoną natkę i liście selera (lub startego na tarce selera). Smażyć około 5 min. Na osobnej patelni uprażyć siemię lniane. Dodać do ugotowanej soczewicy razem z warzywami. Na suchej patelni uprażyć również przyprawy, czyli kminek, chilli, paprykę zioła dalmatyńskie oraz imbir. Wszystko razem wymieszać i włożyć do formy na pasztet. Wierzch polać odrobiną oliwy z oliwek. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Porady
Do pasztetu można dodać również inne pestki - słonecznik, pestki dyni. Kto co lubi. W tej wersji jest delikatnie pikantny.
Komentarze