PASZTET Z SOCZEWICY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest po prostu pyszny :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
    2 marchewki
    2 małe cebule
    natka pietruszki
    2 gałązki liści z selera, opcjonalnie kawałek selera
    2 łyżki siemienia lnianego
    1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki chilli
    pół łyżeczki kminku mielonego
    imbir
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, czyli ok. 18-20 min. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać marchewkę startą na tarce oraz pokrojoną natkę i liście selera (lub startego na tarce selera). Smażyć około 5 min. Na osobnej patelni uprażyć siemię lniane. Dodać do ugotowanej soczewicy razem z warzywami. Na suchej patelni uprażyć również przyprawy, czyli kminek, chilli, paprykę zioła dalmatyńskie oraz imbir. Wszystko razem wymieszać i włożyć do formy na pasztet. Wierzch polać odrobiną oliwy z oliwek. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Do pasztetu można dodać również inne pestki - słonecznik, pestki dyni. Kto co lubi. W tej wersji jest delikatnie pikantny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować