Pasztet z pieczenią

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

dodatek pieczeni bardzo podbija smak pasztetu

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej
    70 dag mięsa z pieczeni
    0,5 kilograma podgardla wieprzowego
    0,5 kilograma wątróbki drobiowej
    1 pęczek włoszczyzny
    3 jajka
    3 czerstwe bułki
    mleko potrzebne do namoczenia bułek
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    słodka papryka wędzona do smaku
    liść laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z pieczenią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę oraz podgardle pokroić na mniejsze kawałki. Włoszczyznę obrać. Razem z mięsem przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać sól do smaku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie. Mięso i włoszczyznę wyjąć z wywaru i ostudzić.
    Wątróbkę opłukać i przełożyć do miski. Zalać wrzącym wywarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić i ostudzić.
    Bułki namoczyć w mleku. Dobrze odcisnąć.
    W maszynce do mięsa zmielić mięso z wywaru, mięso z pieczeni, zaparzoną wątróbkę oraz ugotowane warzywa - 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera.
    Do zmielonego mięsa dodać odciśnięte czerstwe bułki, jajka oraz do smaku sól, pieprz i wędzoną paprykę oraz 3/4 szklanki chłodnego wywaru, w którym gotowało się mięso z warzywami. Dokładnie wszystko razem wymieszać.
    Masę mięsną przełożyć do dwóch foremek keksowych o wymiarach 30 cm / 12 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 90 minut w 180 - 200 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować