Pasztet z pieczenią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę oraz podgardle pokroić na mniejsze kawałki. Włoszczyznę obrać. Razem z mięsem przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać sól do smaku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie. Mięso i włoszczyznę wyjąć z wywaru i ostudzić.
Wątróbkę opłukać i przełożyć do miski. Zalać wrzącym wywarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić i ostudzić.
Bułki namoczyć w mleku. Dobrze odcisnąć.
W maszynce do mięsa zmielić mięso z wywaru, mięso z pieczeni, zaparzoną wątróbkę oraz ugotowane warzywa - 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera.
Do zmielonego mięsa dodać odciśnięte czerstwe bułki, jajka oraz do smaku sól, pieprz i wędzoną paprykę oraz 3/4 szklanki chłodnego wywaru, w którym gotowało się mięso z warzywami. Dokładnie wszystko razem wymieszać.
Masę mięsną przełożyć do dwóch foremek keksowych o wymiarach 30 cm / 12 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 90 minut w 180 - 200 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Komentarze