Bardzo smaczny , domowy pasztet , z wyraźną nutą czosnku i pietruszki . Niezastąpiony do kanapek , które zawsze cieszą się dużym powodzeniem . Dostępne składniki , proste , szybki wykonanie to dodatkowy plus :)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 70 dag . mięsa z kurczaka z rosołu
ok. 70 dag. mięsa gotowanego z królika
25 dag. wędzonego , parzonego boczku
1 szklanka rosołu
1 kajzerka
1 marchewka z rosołu
4 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula
2 łyżki masła
3 jajka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka przyprawy do mięs
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
forma do pieczenia posmarowana masłem
Pasztet z mięs mieszanych z czosnkiem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerkę zalewam rosołem , pozostawiam do czasu aż kajzerka wchłonie płyn . Mięso , marchewkę , kajzerkę , boczek miele w maszynce na małych oczkach . Do mięsa dodaje natkę pietruszki , jajka , bułkę tartą, przyprawy , zeszkloną na maśle i wystudzoną cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , wyrabiam na jednolitą masę . Masę przekładam do formy , piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Pasztet studzę , wstawiam do lodówki .
Komentarze