Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki

  • wyświetlono: 16992 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo proste i szybkie danie, na romantyczną przystawkę lub szybkie i proste tapas.

15775780-cook-pizza-illustration-isolated-on-a-white-background
  • 30min

Składniki

- krewetki świeże Tiger Prawn - krewetki tygrysie 500 g lub opakowanie mrożonych
- 5 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki stołowe dobrego masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Krewetki z czosnkiem, masłem i natką pietruszki

  • 1. 1. Marynujemy krewetki, jeśli nie mamy świeżych to mrożone wcześniej
    rozmrażamy, wodę zachowujemy. Do miski wlewamy oliwę, 2 ząbki
    czosnku pokrojone w plasterki i kawałki cytryny z której wyciskamy sok
    (sok zachowamy na później) i marynujemy od 30 minut do 2 godzin.

    Na patelnię wlewamy trochę oliwy i plasterki czosnku z 3 ząbków, gdy
    patelnia zacznie się rozgrzewać i zacznie pachnieć powoli czosnkiem
    dodajemy nasze krewetki z marynatą. Chwilę dusimy i dodajemy wino
    białe, sok z cytryny i wodę z rozmrażania krewetek. Wszystko redukujemy
    dla uzyskania smakowitego sosu. Solimy, ewentualnie dodajemy pieprz,
    chili, ulubione zioła, doprawiamy do smaku.

    Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajmy kawałki masła, aby powoli topniały i
    posypujemy wszystko natką pietruszki. Podajemy całość na patelni na
    środku stołu, bądź możemy rozłożyć na grzankach, wtedy nasze grzanki
    wchłoną sos. Możemy dodać prosty mix sałat, albo samą rukolę.

Porady

Jeżeli nie posiadasz świeżych krewetek, dzień wcześniej wyjmij mrożone krewetki na sito w misce i zostaw na noc w lodówce, woda która nam się zbierze ma dużo smaku, dodamy ją w połowie smażenia, aż wyparuje, a pozostanie wspaniały smak.

Pamiętajmy, że czosnek ma się "rozgrzać" na patelni, a nie spalić - popsuje całkowicie smak.

Jeśli jest dużo wody z rozmrażania, możemy ja zredukować, aby zostało jakieś 100 ml.

Najlepiej mieć wszystkie składniki naszykowane, gdyż danie się robi bardzo szybko i można je zrobić na oczach innych gości, żeby zyskało więcej smaku i efektu możemy podlać je alkoholem, koniakiem bądź whisky i podpalić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodyz_roznych_stron_swiataszybkie danieprzystawkakrewetkiafrodyzjaktapasdla kobiety

Komentarze

Podobne przepisy

Omletzielony I

Dodane przez: Agiatis

Omlet zielony, czyli z natką pietruszki smażony

Niedziela, rano można dłużej pospać....

Talarki z natką pietruszki

Dodane przez: RedakcjaPP

Talarki z natką pietruszki

Wiele potraw gotuję już samodzielnie....

śledzie z czosnkiem i majerankiem

Dodane przez: duszek

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

Do Świąt jeszcze daleko, ale ja...

Pyszna kukurydza.

Dodane przez: BABECZKA 35

Gotowana kukurydza z masłem i solą

Bardzo pyszna kukurydza na przekąskę,lekko...

image-05ihtf1

Dodane przez: wiesiołek

Bób z czosnkiem i koperkiem

Najprostszy sposób na doskonale...

Dodane przez: PolskaGotuje

krewetki z sałatką i ziemniakami

przepis dostałam od siostry,która...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE