Pasztet z kapusty kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć do garnka.
Zalać wodą i ugotować do miękkości.
Po ugotowaniu dokładnie odcedzić i ostudzić.
Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie w gorącej wodzie.
Przełożyć do garnka. Zalać wodą, doprawić do smaku solą i gotować do miękkości.
Soczewicę przełożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie.
Kaszę jaglaną i soczewicę po ugotowaniu dokładnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Pestki słonecznika zmiksować. 3 łyżki odłożyć.
Kapustę, kaszę jaglaną i soczewicę zmiksować.
Przełożyć do miski.
Dodać zmiksowany słonecznik, natkę pietruszki.
Przyprawić do smaku.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
2 formy keksowe posmarować olejem i wysypać odłożonym zmiksowanym słonecznikiem.
Do foremek przełożyć masę.
Przykryć folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 50 minut w 190 st C.
Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 15 minut w 190 st C.
Po upieczeniu dokładnie ostudzić i przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze