Pasztet z kapusty kiszonej

4.47 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

bardzo smaczny, wegetariański, niezwykle aromatyczny

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram kapusty kiszonej
    1 szklanka suchej kaszy jaglanej
    1 szklanka zielonej soczewicy
    1 szklanka pestek słonecznika
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    sól do smaku
    słodka papryka do smaku
    słodka wędzona papryka do smaku
    olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kapusty kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki.
    Przełożyć do garnka.
    Zalać wodą i ugotować do miękkości.
    Po ugotowaniu dokładnie odcedzić i ostudzić.
    Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie w gorącej wodzie.
    Przełożyć do garnka. Zalać wodą, doprawić do smaku solą i gotować do miękkości.
    Soczewicę przełożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie.
    Kaszę jaglaną i soczewicę po ugotowaniu dokładnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
    Pestki słonecznika zmiksować. 3 łyżki odłożyć.
    Kapustę, kaszę jaglaną i soczewicę zmiksować.
    Przełożyć do miski.
    Dodać zmiksowany słonecznik, natkę pietruszki.
    Przyprawić do smaku.
    Wszystko razem dokładnie wymieszać.
    2 formy keksowe posmarować olejem i wysypać odłożonym zmiksowanym słonecznikiem.
    Do foremek przełożyć masę.
    Przykryć folią aluminiową.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 50 minut w 190 st C.
    Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 15 minut w 190 st C.
    Po upieczeniu dokładnie ostudzić i przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

4.51 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasztet z kapusty

To może cię zainteresować