Zapiekany pasztet z gęsi

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakuje wyśmienicie. W sam raz na wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • ● 1/2 gęsi
    ● 20 dag wątróbek drobiowych
    ● kawałek selera
    ● por
    ● 2 pietruszki
    ● 4 marchewki
    ● 4 cebule
    ● 1/2 kg surowego boczku
    ● 4 jajka
    ● sól
    ● pieprz
    ● majeranek
    ● gałka muszkatołowa
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Zapiekany pasztet z gęsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś gotujemy 2 godziny na
    małym ogniu pod przykryciem.
    Wyjmujemy, mięso oddzielamy
    od kości. Wątróbki gotujemy
    5-7 minut.
  • 2. Cebule drobno kroimy
    i podsmażamy na oleju. Pozostałe
    warzywa obieramy, myjemy
    i razem z boczkiem gotujemy
    do miękkości. Studzimy
    i mielimy. Mieszamy.
  • 3. Wbijamy jajka, doprawiamy
    do smaku, wyrabiamy gładką
    masę. Przekładamy do wysmarowanej
    olejem keksówki.
    Pieczemy godzinę w 160 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować