PASZTET Z GĘSI

4.5 (150 ocen)

  • 3 godz.

Smakuje wyjątkowo pysznie

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 kg mięsa z gęsi
    1 kg boczku
    3 wątróbki gęsie
    5 marchwi
    3 pietruszki
    1 seler
    2 cebule
    liść laurowy- 6 sztuk
    ziele ang 10 sztuk
    pieprz ziarna- 10 sztuk
    sól- ok łyżki- do wywaru
    sól, pieprz, gałka muszkatalowa- do doprawienia mięsa
    2 bułki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z gęsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą. Wkładamy też wszystkie warzywa, dodajemy ziarna ziela ang, pieprzu, liście laurowe, dajemy sól. Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin. Po tym czasie dodajemy wątróbki, gotujemy ok 15 minut. Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy. Zimne obieramy od kości. Przez maszynkę na sitku o najmniejszych oczkach przepuszczamy mięso i warzywa trzykrotnie. Przepuszczamy tez wczesniej namoczone w rosole w którym gotowały się mięsa, bułki. Aksamitny farsz miesny doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.Dobrze wyrabiamy.
    Gotowy farsz przekładamy do blaszek keksówek. U mnie wyszły trzy blaszki. Pieczemy godzinę w 180st. W piekarniku podczas pieczenia stoi tez naczynie z wodą, żeby pasztet nie wysechł podczas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Gęś Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować