3 kg mięsa z gęsi
1 kg boczku
3 wątróbki gęsie
5 marchwi
3 pietruszki
1 seler
2 cebule
liść laurowy- 6 sztuk
ziele ang 10 sztuk
pieprz ziarna- 10 sztuk
sól- ok łyżki- do wywaru
sól, pieprz, gałka muszkatalowa- do doprawienia mięsa
2 bułki
Pasztet z gęsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą. Wkładamy też wszystkie warzywa, dodajemy ziarna ziela ang, pieprzu, liście laurowe, dajemy sól. Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin. Po tym czasie dodajemy wątróbki, gotujemy ok 15 minut. Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy. Zimne obieramy od kości. Przez maszynkę na sitku o najmniejszych oczkach przepuszczamy mięso i warzywa trzykrotnie. Przepuszczamy tez wczesniej namoczone w rosole w którym gotowały się mięsa, bułki. Aksamitny farsz miesny doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.Dobrze wyrabiamy.
Gotowy farsz przekładamy do blaszek keksówek. U mnie wyszły trzy blaszki. Pieczemy godzinę w 180st. W piekarniku podczas pieczenia stoi tez naczynie z wodą, żeby pasztet nie wysechł podczas pieczenia.
Komentarze