Pasztet gryczany z wiosennym sosem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pasztet ten jest moją autorską modyfikacją wielu przepisów na tego typu pasztety. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • PASZTET:
    - kasza gryczna: 0.75 szklanki
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - fasola biała: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - seler: 0.5 sztuki
    - marchew: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - czosnek: 4 ząbki
    - majeranek, sól, pieprz: 2 łyżeczki
    - oliwa: 3 łyżki
    SOS WIOSENNY:
    - jogurt grecki lub bałkański: 400 gramów
    - rzodkiewka: 1 pęczek
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - szczypiorek: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet gryczany z wiosennym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet gryczany z wiosennym sosem 1. Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę.
    Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody.
  • Pasztet gryczany z wiosennym sosem 2. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości.
  • Pasztet gryczany z wiosennym sosem 3. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać razem na jednolitą masę i doprawić do smaku.
    Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni.
  • 4. Przygotować sos wiosenny tzn. pokroić rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek. Wymieszać z jogurtem (musi być bardzo gęsty) i doprawić solą i pieprzem.
  • 5. Gdy pasztet całkowicie wystygnie można go kroić w plastry i podawać razem z chlebem, na wierzch nakładać sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować