Gryczany pasztet ze śliwką

  • wyświetlono: 321 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To pyszny pasztet z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię:)Obecność śliwek sprawia, że pasztet nie tylko zyskuje na smaku, ale także na wyglądzie. Polecam i idę zajadać te zdrowe pyszności!

Jaga85

Składniki

Foremka keksowa 10x20 cm
Składniki podstawowe:
• ¾ szklanki kaszy gryczanej,
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• Około 10 dag śliwki suszonej (kalifornijska)
Składnik dodatkowy:
• 2 jajka
Składniki robocze:
• 0,5 kostki rosołowej,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• Około 1 łyżeczka kminku do środka pasztetu,
• Kminek do posypania pasztetu,
• 3 ząbki czosnku,
• 1,5 łyżeczki majeranku,
• Ok 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
• 1 cebula,
• Olej do smażenia, pieczenia,
• Tłuszcz do natłuszczenia foremki,
• Bułka tarta do wysypania foremki
Dekoracja:
• Natka pietruszki,
• Kminek,

Sposób przygotowania przepisu:

Gryczany pasztet ze śliwką

  • zmielone mięso1. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w naczyniu żaroodpornym.
    Upieczone mięso studzimy i mielimy.
  • ugotowana kasza2. W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Dodajemy do niej połowę kostki rosołowej. Gdy ta się rozpuści wsypujemy kaszę i gotujemy do momentu jak całkowicie wchłonie wodę.
    Gotową kasze zdejmujemy z ognia, przykrywany i odstawiamy na około 15 minut by „doszła”.
  • kasza z mięsem3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Śliwki przekrawamy na połowę.
    Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do niej kminek, majeranek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
  • dodanie śliwek4. Przygotowaną masę łączymy ze zrumienioną cebulę oraz śliwkami. Mieszamy.
  • dodanie jajek5. Na koniec wbijamy jajka.
  • przełożenie do foremki6. Po wymieszaniu Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki keksowej.
    Całość posypujemy kminkiem i pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Po upieczeniu pasztet studzimy. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyfilet z kurczakakasza gryczanaPasztetkonkurs_kreatywny8śliwka kalifornijska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Dodane przez: rosik93

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Pasztet w sam raz na wielkanoc.

Pasztet z kaczki ze śliwkami suszonymi

Dodane przez: Goszka

Pasztet z kaczki ze śliwkami suszonymi

Bardzo udany recykling mięsa z...

Pasztet z zająca ze śliwką

Dodane przez: Bernadetta

Pasztet z zająca ze śliwką

Pyszny pasztet z zająca z suszoną...

Pasztet Gerwazy

Dodane przez: Goszka

Pasztet Gerwazy ze śliwkami i pistacjami

Pasztet Gerwazy o wyrafinowanym...

Pasztet

Dodane przez: Mniam1

Pasztet z golonki indyka ze śliwką

Drobiowy pasztet na delikatnej...

Najsmaczniejszy pasztet ze śliwką

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Najsmaczniejszy pasztet ze śliwką

Spory kawałek z różnymi rodzajami...