Pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

To mój pierwszy pasztet ,długo się przymierzałam i teraz mogę powiedzieć ,że to wcale nie jest trudne a już nigdy nie kupię pasztetu w sklepie :) smak jest lekko pikantny ,pachnie przyprawami w całym domu :) nie wymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 800 g mięsa z kurczaka ,najlepiej nóżki bo mają lepszy smak od piersi ( waga już po ugotowaniu i obraniu )
    - 250 g wątróbki drobiowej
    - 1pietruszka
    - 1/4 średniego selera
    - 2 marchewki
    - 2 jajka
    - 1/2 bułki
    - 2 duże łyżki masła
    - 2 liście laurowe
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 1/2 łyżeczki majeranku
    - 1/2 łyżeczki tymianku
    - 2 ząbki czosnku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka w wodą wrzucić mięso drobiowe ,warzywa, ziele ,liście laurowe i lekko posolić ,gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin .
    Wrzucić wątróbkę i gotować jeszcze pół godziny ,wystudzić i obrać mięso z kości .
    Zmielić wszystko dwa razy ,bułkę namoczyć w wywarze i nie wyciskać ,zmielić do masy mięsnej ,dodać majeranek ,tymianek ,
    rozdrobniony czosnek ,żółtka i masło ,wymieszać .
    Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą mięsną ,
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, masę włożyć do blaszki ,kilka razy
    "uderzyć" blaszką o blat żeby w pasztecie nie było "dziur" ,Jeśli mięso jest za mało słone lub ostre dodać sól i pieprz.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 stopni ,piec godzinę.
    Po upieczeniu wyjąć z blaszki na deskę i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować