Pasztet domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa (bez cebuli) myjemy
i obieramy. Z mięsa i warzyw gotujemy
wywar. Dodajemy 1 cebulę,
ziele angielskie, liść laurowy,
przyprawe uniwersalna, sól i pieprz. Gotujemy do
miękkości mięsa. Studzimy. Bułki
moczymy w wywarze.
2.Mięso, warzywa (bez pora
i cebuli), odciśnięte z wywaru
bułki oraz 1 świeżą cebulę
mielimy. Dodajemy 2 jajka,
doprawiamy do smaku solą
i pieprzem. Wlewamy trochę
wywaru. Wszystko mieszamy
i wyrabiamy na jednolitą,
niezbyt gęstą masę.
3.Pieczemy w keksówkach
ok. 1,5 godziny w 180 °C.
Porady
Aby pasztet się nie przypiekł, można go przykryć folią aluminiową lub obłożyć słoniną.
Komentarze