Pasztet

4.49 (147 ocen)

  • 3 godz.

niezastąpiony w święta

  • 3 godz.

Składniki:

  • łopatka 1 kg
    wołowe 1 kg
    udka z kurczaka 3 szt
    podgardle 70 dag
    boczek 50 dag
    kajzerka czerstwa 1,5 szt
    pietruszka 2 szt
    marchewka 4 szt
    jajka 5 szt
    cebula 2 szt
    ziele angielskie 6 szt
    listki laurowe 4 szt
    gałka muszkatołowa mielona
    sól
    pieprz
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1. Mięso gotujemy z listkiem, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej więc wyjmujemy je wcześniej. Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką. Bułkę moczę w wywarze w którym gotowało się mięso tylko wcześniej go przecedzam. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku przyprawami.Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułka tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką.Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach około 60 minut.Z powyższej ilości mięsa wyszło mi 3 kg pasztetu do upieczenia. 3 foremki aluminiowe o wymiarach 30x10 cm i jedna 20x10 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować