paszteciki z mięsem, pieczarkami i serem

4.5 (141 ocen)

Paszteciki z mięsem, pieczarkami oraz serem pysznie smakują zarówno na zimno jak i gorąco.

Składniki:

  • na ciasto:
    2 szklanki mąki
    pół szklanki letniego mleka
    2 łyżki gęstej śmietany
    15 g drożdży
    szczypta soli
    30 g płynnego masła
    łyżeczka cukru
    łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    jajko

    nadzienie
    500 - 600 g mielonego mięsa, u mnie z sarny, ale może być również wołowina
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    świeży liść laurowy
    cebula

    300 g małych pieczarek
    łyżka masła
    sól
    pieprz

    około 150 g żółtego sera, ja użyłam el pastor

    keczup, u mnie z bazylią i octem balsamicznym

    mleko lub rozmącone jajko
    gomashio lub sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Paszteciki z mięsem, pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wkruszamy drożdże. Wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże. Oprószamy mąką. Odstawimy pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce. Na rozczynie powinny pojawić się wyraźne pęknięcia.


    Do rozczynu wsypujemy suszony czosnek niedźwiedzi oraz jajko, masło, śmietanę, cukier i sól. Ciasto wyrabiamy ręką lub w robocie. Formujemy z ciasta kulę. Wkładamy do miski i oprószamy mąką. Nakrywamy miskę ściereczką zostawiamy na 15-30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz: Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulą i świeżym liściem laurowym (z liścia przed posiekaniem wyciągamy nerw główny) doprawiamy do smaku przyprawami.

    Pieczarki w całości dusimy w całości na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • przygotowanie 3. Ciasto wałkujemy tak by otrzymać podłużny placek. Na cieście układamy wałeczek z mięsa. W mięso wciskamy uduszone pieczarki. Układamy ser i smarujemy keczupem (zobacz zdj). Całość zwijamy.
  • przygotowanie 4. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy gomashio/sezamem. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Pieczemy w 200 stopniach C około 20-25 minut, aż paszteciki zrobią się złoto-brązowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować