Paszteciki z mięsem, pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wkruszamy drożdże. Wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże. Oprószamy mąką. Odstawimy pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce. Na rozczynie powinny pojawić się wyraźne pęknięcia.
Do rozczynu wsypujemy suszony czosnek niedźwiedzi oraz jajko, masło, śmietanę, cukier i sól. Ciasto wyrabiamy ręką lub w robocie. Formujemy z ciasta kulę. Wkładamy do miski i oprószamy mąką. Nakrywamy miskę ściereczką zostawiamy na 15-30 minut do wyrośnięcia.
2.Farsz: Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulą i świeżym liściem laurowym (z liścia przed posiekaniem wyciągamy nerw główny) doprawiamy do smaku przyprawami.
Pieczarki w całości dusimy w całości na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Ciasto wałkujemy tak by otrzymać podłużny placek. Na cieście układamy wałeczek z mięsa. W mięso wciskamy uduszone pieczarki. Układamy ser i smarujemy keczupem (zobacz zdj). Całość zwijamy.
4.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy gomashio/sezamem. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Pieczemy w 200 stopniach C około 20-25 minut, aż paszteciki zrobią się złoto-brązowe.
Komentarze