Paszteciki z mięsem

4.5 (144 ocen)

Pyszne do barszczu

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    600g mąki ,
    1 szklanka ciepłego mleka,
    sól,
    1 łyżka cukru,
    2 jajka,
    30g świeżych drożdży,
    50g miękkiego masła,
    masło do posmarowania pasztecików.

    Składniki mięso :

    75 dag gotowanego mięsa , ( np. karczku bez kości )
    1 jajko,
    2 cebule,
    2 łyżki tłuszczu,
    sól,
    pieprz,
    tymianek,
    lubczyk.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowanie :

    Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzej i wrzuć masło, tak aby się rozpuściło. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, rozbełtane jajka i wsyp sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.


  • 2.
    Mięso zmiel. Dodaj podsmażoną na tłuszczu cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszaj dokładnie składniki.

  • 3.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. ( Najlepiej na kształt prostokąta) Podziel na 2 części. Na każdym prostokącie ułóż wzdłuż pasek farszu mięsnego. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj każdy rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować