A może by tak paszteciki z ciasta kruchego własnoręcznie wykonanego, co wy na to ? chcecie przepis ? w takim razie zapraszam na mój blog gdzie można go wyszukać w przeglądarce internetowej GOOGLE Kuchnia Domowa Agi
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
składniki na ciasto :
2,5 szklanki mąki pszennej,
95 g margaryny tortowa,
1 jajko rozmiar M,
0,5 łyżeczki soli drobnej,
3 łyżki z górką śmietany 18 %,
1 szklanka to poj. 250 ml
dodatkowo :
1 jajko rozmiar M,
1 łyżeczka śmietany 18 %,
1 słoik 400 g bigosu wigilijnego lub dowolny farsz,
1,5 łyżeczki czarnuszki
Paszteciki z ciasta kruchego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto do połączenia się w jedną całość na koniec wsypać 1 łyżkę mąki i także wyrobić do czasu aż ciasto nie będzie się kleiło do miski, odstawić na 10 minut aby odpoczęło
2.Z przygotowanego ciasta rozwałkować je na grubość 0,5 centymetra a następnie radełkiem pokroić na dowolne kwadraciki, na każdy z nich położyć dowolny farsz a następnie nakryć drugim kwadracikiem i sklejać za pomocą widelca
3.Przygotowane paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem ze śmietaną i posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 30 minut
4.Przygotowane w sam raz nadają się do wigilijnego barszczu
Komentarze