Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem

4.47 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Hmm nie wiem czy to obiad czy przekąska ja zrobiłam takie pyszności na obiad. Kocham pieczarki w każdej postaci dlatego dziś postanowiłam zrobić paszteciki z pieczarka i serem żółtym i nie żałuję ponieważ wyszły bardzo smaczne a takie syte że raptem zjadłam dwa i już miałam dość po prostu czułam się bardzo syta. Polecam serdecznie jeśli ktoś kocha pieczarki jak ja, są bardzo szybkie w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znikają gdy rodzinka się dopadnie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g pieczarek,

    2 cebule 180 g,

    2 ciasta francuskie 300 g każde,

    3 łyżki masła,

    200 g żółtego sera,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,

    1 płaska łyżeczka soli,

    1 małe jajko.
Wystaw ocenę:

4.47 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Przekąski

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paszteciki 1. Przygotować pieczarki obrać je ze skórki, oczyścić nóżki i całe pokroić drobniej. Na patelnie dodać masło oraz cebulę pokrojoną w kostkę, cebulę zeszklić na średnim ogniu, co chwilę przemieszać aby się nie przypaliła.
  • paszteciki 2. Gdy cebula jest już dość ładnie podsmażona zeszklona, dodać przygotowane wcześniej pieczarki i smażyć je tak długo na średnim ogniu co raz mieszając aż wyparuje z nich cała woda powstała w trakcie smażenia pieczarek. W międzyczasie przygotować ser żółty zetrzeć go na tarce jarzynowej.
  • paszteciki 3. Gotowe ciasto francuskie wzdłuż przeciąć na dwa paski i w poprzek na cztery równe kwadraty.
  • paszteciki 4. Na każdy osobno kwadracik nakładać po łyże do półtorej łyżki farszu z pieczarek, na pieczarki położyć starty na tarce jarzynowej ser żółty.
  • paszteciki 5. Każdy z nafaszerowanych kwadracików złożyć wzdłuż i najpierw za pomocą widelca skleić krótkie boki a następnie długość boku podpychając palcem farsz aby nie dostawał się podczas sklejania pod widelec.
  • paszteciki 6. Tak przygotowane paszteciki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wszystkie posmarować roztrzepanym całym jajkiem.
  • paszteciki 7. Przygotowane paszteciki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego złotego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na papierze. Lekko ostudzone przełożyć na talerz. Z dwóch ciast wyszło mi szesnaście pasztecików.
  • paszteciki 8. Takie paszteciki to świetna i szybka przekąska obiadowa, nadają się dla rodziny jak również na przyjęcie z przyjaciółmi i nie tylko. Moje paszteciki podałam z keczupem ale można podać kto z czym lubi np. z barszczem czerwonym czy ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować