Przystawki z kruchego ciasta
- wyświetlono: 2366 |
- dodany do książki kucharskiej: 1 |
- polecenia: 0
Jedno ciasto różne dodatki w zależności od wyobraźni. Kruche paluszki do past i sosów, chrupiące ruloniki w wędzoną śliwką i boczkiem, sakiewki z żurawiną i serem lazur na jeden mały kęs.
Łatwy
Składniki
- mąka pszenna: 300 gramów- masło: 200 gramów
- śmietana (kremówka): 8 łyżek
- jajka: 1 sztuka
- sól: 0.5 łyżeczki
- śliwki (suszone): 10 sztuk
- żurawina (suszona): 10 sztuk
- ser lazur: 5 dekagramów
- boczek (cienkie plasterki): 10 sztuk
Sposób przygotowania przepisu:
Przystawki z kruchego ciasta
- 1. Składniki ciasta szybko wyrobić na gładkie, jednolite ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
- 2. Cienko rozwałkować na grubość 3-4 milimetry, podsypując mąką by nie przylepiało się do blatu.
- 3. Wykrawać formy: paski 1x12 cm, kwadraciki 6x6, i kwiatki lub kółka o średnicy 5 cm.
- 4. Z pasków skręcamy świderki. Śliwkę wędzoną zawijamy w boczek i owijamy kwadracikiem ciasta. Delikatnie dociskamy. Na każde kółeczko kładziemy kawałeczek sera lazur i żurawinę - sklejamy sakiewki. Wszystko układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- 5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.
Podobne przepisy
Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog
Parówki z serem w kruchym cieście
Parówki z serem w kruchym cieście...
Dodane przez: Neblina36
Sycylijska przystawka z sera pleśniowego
Bardzo efektowna i smaczna przekąska.Pasuje...
Komentarze