Przygotowanie domowej pasty jest świetną alternatywą dla sklepowych past i pasztetów. Zdrowe, pyszne i co najważniejsze zrobione ze świeżych, sprawdzonych produktów.
Dla 6 osób
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
6 suszonych pomidorów w oliwie
8 czarnych oliwek
garść posiekanej bazylii
1 kremowy serek śmietankowy
1 łyżka majonezu
sól, pieprz Cayenne
1 łyżka pasty z wędzonej papryki i pomidorów ze słoika albo szczypta wędzonej papryki w proszku
Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka odsączyć z zalewy. Połowę tuńczyka, oliwek i suszonych pomidorów zmiksować (przed miksowaniem kroję suszone pomidory na mniejsze kawałki). Pozostałe suszone pomidory i oliwki bardzo drobno posiekać, dodać do masy. Następnie dodać pozostałą cześć tuńczyka, serek, majonez oraz bazylię. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem Cayenne ( szczypta, bo jest ostry –chyba ze ktoś lubi ostre) solą i wędzoną papryką.
Komentarze