Pasta z papryczki chilli na zimę

4.31 (234 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taka ostra pasta idealnie nada się do doprawiania wszelkiego rodzaju gulaszy, marynat mięsnych, oraz sosów na zimno czy na ciepło. Jest idealna kiedy nie mamy już dostepu do świeżych papryczek. Doskonały aromat papryki, idealna ostrość, po prostu petarda. Ilość pasty dozujemy w zależności od tego jak ostre dania lubimy. Po otwarciu słoiczka pastę przechowujemy w lodówce.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 2 słoiczki po 150 g pojemności:
    1kg papryczek chilli
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.31 (234 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Pasta z papryczki chilli na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do obróbki papryczek na pewno należy założyć rękawiczki. Papryczki, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kroimy. Smażymy je na oliwie ( należy uważać, bo parujące papryki wydzielają jeszcze więcej ostrego aromatu). Po chwili smażenia, kiedy papryczki się zrumienią, podlać je szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż zmiękną, a woda odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wszystko zblendować na gładko. Pastę przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć słoiczki. Pasteryzować w garnuszku wyłożonym ściereczką, gdzie słoiczki zalane są woda do 2/3 wysokości. Czas pasteryzacji to 30 minut od zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować