Pasta grzybowa na zimę

4.48 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie wiem tylko jak to nazwać, bo ma wszechstronne zastosowanie, może służyć jako pasta do pieczywa, jako nośnik smaku do zup i sosów (taka domowa bulionetka grzybowa), a na upartego, może być nawet zupą (mój Tata systematycznie mi ją podjadał ; ) ).

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki i kozaki)
    3 marchewki
    2 cebule
    1 łyżka masła
    1,5 szklanki domowego bulionu (warzywnego lub drobiowego )
    1 szklanka wytrawnego białego wina
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka ostrej papryki
    Sól, pieprz
    ½ szklanki oliwy
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Pasta grzybowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obieramy, oczyszczamy, płuczemy kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w półplasterki.

    Grzyby, marchewkę i cebulę przekładamy do garnka – zalewamy je bulionem i winem i gotujemy 45 minut. Odstawiamy do przestygnięcia – miksujemy.

    Do zmiksowanych grzybów wlewamy oliwę i ponownie wstawiamy na palnik – dusimy 15 minut. Do grzybów dodajemy koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę gotujemy jeszcze 25 minut. Po tym czasie grzyby powinny odparować i stać się gęste. Jeśli tak jest doprawiamy je do smaku sola i pieprzem o gotujemy 56 minut (jeśli nie gotujemy do momentu uzyskania przez nas pożądanej konsystencji).

    Gotową pastę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika, ustawiamy temperaturę 130 stopni i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury trzymamy je 30 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.

    Czynność suchej pasteryzacji powtarzamy przez 2 kolejne dni, potem słoiki możemy przenieść do spiżarni i cieszyć się ich aromatem, przez całą zimę :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Marchewka Prawdziwki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować