Pasta z jajek i sezamu podana na waflach ryżowych

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto nie ma pomysłu na kolację to polecam taką pyszną pastę z jajek z sezamem z nutką musztardową i na jogurcie greckim. Pastę podałam na chrupiących waflach ryżowych, a żeby było jeszcze zdrowiej to podałam z ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem. Do tego gorąca herbata i mamy pyszną i zdrową kolację. Prosto, zdrowo i pysznie polecam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na pastę:
    5 jajek
    2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 łyżeczki musztardy stołowej
    2 łyżeczki ziaren sezamu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    szczypiorek według uznania

    Dodatkowo:
    1 pomidor
    2 ogórki gruntowe
    ziarna sezamu
    posiekany szczypiorek
    kilka sztuk wafli ryżowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dodatki Pasty

Pasta z jajek i sezamu podana na waflach ryżowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miseczki, dodajemy jogurt, musztardę, sezam i posiekany szczypiorek, następnie dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Pastę przed podaniem chłodzimy w lodówce.
  • 2. Ogórki, pomidora i szczypiorek myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy w plastry, ogórki obieramy i również kroimy w plastry, a szczypiorek siekamy.
  • 3. Wafle ryżowe smarujemy pastą, nakładamy według uznania plasterki pomidora i ogórków, oraz posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Pastę należy schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sezam Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować