Prosty i smaczny sposób na wykorzystanie powszechnie dostępnego w sezonie składnika jakim jest mniszek lekarski. Warto sięgać po zioła, których na co dzień niestety nie doceniamy.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
7 jajek ugotowanych na twardo
1 szklanka kwiatów mniszka lekarskiego
1 średnia biała cebula (100 g)
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki masła
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku całego
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Pasta jajeczna z mniszkiem lekarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać obrane i posiekane cebulę i czosnek, kwiaty mniszka, kminek i słodką paprykę. Całość smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając. Dołożyć koncentrat i smażyć jeszcze ok. 1 min, mieszając. Wystudzić.
2.Jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać smażone składniki oraz posiekaną zieleninę. Całość wymieszać i przyprawić do smaku.
Komentarze