Pasta jajeczna z mniszkiem lekarskim

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty i smaczny sposób na wykorzystanie powszechnie dostępnego w sezonie składnika jakim jest mniszek lekarski. Warto sięgać po zioła, których na co dzień niestety nie doceniamy.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
    1 szklanka kwiatów mniszka lekarskiego
    1 średnia biała cebula (100 g)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanego koperku
    2 łyżki masła
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka kminku całego
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta jajeczna z mniszkiem lekarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczna z mniszkiem lekarskim 1. W garnku rozpuścić masło, dodać obrane i posiekane cebulę i czosnek, kwiaty mniszka, kminek i słodką paprykę. Całość smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając. Dołożyć koncentrat i smażyć jeszcze ok. 1 min, mieszając. Wystudzić.
  • Pasta jajeczna z mniszkiem lekarskim 2. Jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać smażone składniki oraz posiekaną zieleninę. Całość wymieszać i przyprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować