Paseczki schabu w sosie chrzanowym

4.49 (200 ocen)

Co prawda chrzan kojarzy mi się ze świętami Wielkanocnymi, ale ja często przygotowuję mięsa w sosie chrzanowym, bo sos wychodzi bardzo smaczny, gęsty, kremowy, z wyraźnym posmakiem chrzanu.

Składniki:

  • • 600g schabu,
    • 2 szklanki bulionu mięsnego,
    • 4,5 łyżki śmietany 18%,
    • 2,5 łyżeczki mąki,
    • 10 łyżeczek chrzanu (około 150g),
    • Szczypta słodkiej papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Szczypta majeranku,
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos chrzanowy

Paseczki schabu w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paseczki schabu w sosie chrzanowym 1. Mięso umyj, usuń błonki i pokrój w cienkie paski. Oprósz je solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
  • Paseczki schabu w sosie chrzanowym 2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni na rumiano. Podsmażone mięso zalej bulionem, zeskrob smaczki pozostałe po smażeniu, dodaj chrzan i wymieszaj.
  • Paseczki schabu w sosie chrzanowym 3. Mąkę połącz ze śmietaną i kilkoma łyżkami gorącego bulionu, wlej powoli do mięsa, dokładnie wymieszaj. Całość duś na wolnym ogniu pod przykryciem około pół godziny. Podawaj z ziemniakami z wody.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować