Co prawda chrzan kojarzy mi się ze świętami Wielkanocnymi, ale ja często przygotowuję mięsa w sosie chrzanowym, bo sos wychodzi bardzo smaczny, gęsty, kremowy, z wyraźnym posmakiem chrzanu.
Paseczki schabu w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, usuń błonki i pokrój w cienkie paski. Oprósz je solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
2.Po tym czasie mięso obsmaż na patelni na rumiano. Podsmażone mięso zalej bulionem, zeskrob smaczki pozostałe po smażeniu, dodaj chrzan i wymieszaj.
3.Mąkę połącz ze śmietaną i kilkoma łyżkami gorącego bulionu, wlej powoli do mięsa, dokładnie wymieszaj. Całość duś na wolnym ogniu pod przykryciem około pół godziny. Podawaj z ziemniakami z wody.
Życzę smacznego!
Komentarze