Pascha owocowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

kremowa, owocowa, z chrupiącym granatem...zachwyci domowników i gości

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - twaróg półtłusty: 750 gramów
    - Jajko (1 duże albo 2 małe): 1 sztuka
    - cukier: 1 szklanka
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - mandarynki świeże: 0.5 kilograma
    - brzoskwinie z puszki (4 połówki z syropu): 4 sztuki
    - granat: 1 sztuka
    - żelatyna w proszku (rozpuszczone w 100 ml gorącej wody): 4 łyżeczki
    - galaretka pomarańczowa (rozpuszczona w 400ml gorącej wody): 1 sztuka
    - olej lub oliwa: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pascha

Pascha owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pascha owocowa 1. Miskę lub dość głęboką salaterkę smarujemy wewnątrz cieniutko olejem i wykładamy dokładnie folią spożywczą (taką przeźroczystą) - końce folii powinny wystawać poza krawędź misy.
    Mandarynki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i z białych włókienek, kroimy poziomo na plasterki 2-3 mm. Wykładamy nimi dno i boki salaterki - trzeba zrobić to dokładnie, jeden plasterek przy drugim. Część można pokroić na mniejsze kawałki i uzupełnić "dziurki" między większymi plasterkami. Owoc granatu myjemy i wydobywamy pestki. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.
    Ser musimy zmielić 2-3 razy - ten z wiaderka jest w/g mnie zbyt rzadki do tego deseru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Na koniec dodajemy wanilię, sok z cytryny, brzoskwinie i połowę pestek granatu, mieszamy. Wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy ponownie i tężejącą masę wlewamy delikatnie do salaterki - ostrożnie, żeby nie zepsuć ścianek z mandarynek. Misę odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie zastygła. Kiedy deser stężeje do wierzchu przykładamy talerz, na którym będziemy podawać paschę, i przytrzymując go z jednej strony a misę z drugiej, energicznie odwracamy tak aby talerz znalazł się na dole, pod wierzchem salaterki. Naczynie zdejmiemy bez trudu bo było wyłożone folią. Folię usuwamy bardzo delikatnie aby nie popsuć wzoru z owoców. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy a gdy zacznie tężeć polewamy 2;3-krotnie wierzch paschy - po każdym polaniu odstawiamy deser do lodówki aby warstwa galaretki zastygła. Na pewno część galaretki nam zostanie więc odstawmy ją do całkowitego zastudzenia a potem pokrójmy w kostkę. Paschę podajemy dobrze schłodzoną, przybraną galaretką i resztą pestek granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować