Pascha na kruchym spodzie

4.29 (14 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pascha w nieco innym wydaniu, w środku zawiera płatki czekolady, kandyzowane owoce i orzechy. Przed podaniem obsypana owocami i orzechami. Całość wygląda bardzo elegancko i ułatwia porcjowanie za sprawą kruchego spodu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • do posypania:
    umyte borówki
    plasterki mandarynek
    połówki orzechów włoskich

    na paschę:
    1kg sera tłustego (u mnie w wiaderku)
    1 kostka masła 200g
    1 szklanka cukru pudru
    skórka z wyparzonej bio pomarańczy
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 15g
    5 żółtek

    50g gorzkiej czekolady startej na tarce
    100g kandyzowanego ananasa
    100g kandyzowanej papai
    50 g posiekanych orzechów włoskich


    na spód
    2 szklanki mąki krupczatki
    1 jajko
    3/4 kostki masła
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka smalcu
    4 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia


    1 galaretka przezroczysta + trochę wody do rozpuszczenia

    folia spożywcza do owinięcia ciasta - żeby nie przeszło aromatami z lodówki
    papier do pieczenia
    wysoka miska
    mikser
    sylikonowa szpatułka
    pędzelek
Wystaw ocenę:

4.29 (14 ocen)

Zobacz również:

Serniki Pascha

Pascha na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję ciasto - najlepiej wieczorem, by przez noc się schłodziło w lodówce.
    Suche składniki mieszam, następnie siekam razem z masłem i smalcem . Do posiekanych składników dodaję jajko i zagniatam ciasto. Owijam folią i wkładam na noc do lodówki
  • 2. Następnego dnia, wyjmuję ciasto z lodówki .
    Ciasto rozwałkowuję dosyć cienko, wykładam na blachę i widelcem nakłuwam. Piekę w 200'C przez około 20 -25 min.
  • 3. Masło, twaróg i jajka wystawiam by były w temperaturze pokojowej, masło wcześniej , by było miękkie .
    Miękkie masło ucieram z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do utartego masło dodaję żółtka cały czas ucierając
  • 4. Do masy powstałej z masła, cukru i żółtek dodaję twaróg - cały czas miksując, dodaję po 2 łyżki, tak by masa połączyła się. Do powstałej masy serowej dodaję pokrojone owoce kandyzowane, płatki czekolady i pokrojone orzechy, skórkę z pomarańczy. Całość mieszam
  • 5. Masę wykładam na upieczony spód, szpatułką wygładzam wierzch i chowam w chłodne miejsce. Całość smaruję rozpuszczoną galaretką (wierzch będzie błyszczący i nie będzie obsychał)
  • 6. Następnego dnia, ciasto kroję na kawałki i podaję obsypane owocami - u mnie borówki i mandarynki z kawałkami orzechów

Porady

-Do ciasta można wykorzystać ulubione owoce świeże i suszone; -Do masy serowej dodałam tylko kandyzowane owoce, by wypiły nadmiar płynu (wcześniej nie namaczałam); - wykorzystałam gorzką czekoladę by zbalansować słodycz ciasta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować