Pascha czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pascha:
    750g twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego
    150g masła extra
    100g deserowej czekolady
    50g mlecznej czekolady
    60g kakao
    2 łyżki cukru pudru
    150g orzechy ziemne bez soli
    75g suszonej żurawiny

    Polewa:
    80g deserowej czekolady
    4 łyżki śmietany 30%
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pascha

Pascha czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.
  • 2. Pascha:
    Masło roztopić, dodać połamane w kostki czekolady, kakao, cukier puder i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Następnie wystudzić i porcjami dodawać ser, cały czas mieszając aż powstanie jednolita serowo-czekoladowa masa. Na samym końcu dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Gotową masę przełożyć do formy babki lub miseczki wyłożonej gazą, wierzch babki wygładzić i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 4. Polewa:
    Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i całość połączyć do uzyskania konsystencji polewy.
  • 5. Gotową paschę wyjąć z formy i polać polewą. Udekorować według uznania np. czekoladowymi jajeczkami. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować