Wielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Pascha czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.
2.Pascha:
Masło roztopić, dodać połamane w kostki czekolady, kakao, cukier puder i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Następnie wystudzić i porcjami dodawać ser, cały czas mieszając aż powstanie jednolita serowo-czekoladowa masa. Na samym końcu dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszać.
3.Gotową masę przełożyć do formy babki lub miseczki wyłożonej gazą, wierzch babki wygładzić i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
4.Polewa:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i całość połączyć do uzyskania konsystencji polewy.
5.Gotową paschę wyjąć z formy i polać polewą. Udekorować według uznania np. czekoladowymi jajeczkami. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
Komentarze