Typowe danie w kuchni mazowieckiej; czasem zwane parzaki, parowce, parowańce :) Oto przepis mojej babci, której wychodziły te parzaki wyjątkowo smaczne:)
Parowańce z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i rozkruszyć drożdże, mieszać aż się rozpuszczą i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, solą, wyrośniętymi drożdżami i wyrobić ciasto - aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem ciasto ponownie wyrobić i odrywać małe kawałki. Lekko je rozpłaszczyć i w środek każdego parowańca włożyć dwie truskawki - wcześniej umyte i wysuszone - i uformować kulkę. Pozostawić na chwileczkę do wyrośnięcia Wstawić do parowaru na 15 minut. Podawać na gorąco albo na zimno. Ozdobić bitą śmietaną, lub musem truskawkowym.
Komentarze