Parowańce z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Typowe danie w kuchni mazowieckiej; czasem zwane parzaki, parowce, parowańce :) Oto przepis mojej babci, której wychodziły te parzaki wyjątkowo smaczne:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna tortowa: 2 szklanki
    - jajka rozbite: 3 sztuki
    - mleko cieple: 1 szklanka
    - świeże drożdże: 4 dekagramy
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - truskawki mrożone lub świeże: 0.5 kilograma
    - śmietana kremówka 30 % - krem: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parowańce z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parowańce z truskawkami 1. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i rozkruszyć drożdże, mieszać aż się rozpuszczą i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, solą, wyrośniętymi drożdżami i wyrobić ciasto - aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem ciasto ponownie wyrobić i odrywać małe kawałki. Lekko je rozpłaszczyć i w środek każdego parowańca włożyć dwie truskawki - wcześniej umyte i wysuszone - i uformować kulkę. Pozostawić na chwileczkę do wyrośnięcia Wstawić do parowaru na 15 minut. Podawać na gorąco albo na zimno. Ozdobić bitą śmietaną, lub musem truskawkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować