Przepis przysłał Jan Kubicki. Bardzo lubię zbieraćgrzyby, z których gotujęróżne potrawy. Sam teżrobię z nich przetwory.Potem wymieniam sięsłoikami z sąsiadami.
Papryka z grzybami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, odkrawamy
wierzchy z ogonkiem, usuwamy
gniazda nasienne. Grzyby
oczyszczamy, myjemy, gotujemy
ok. 7 minut i kroimy w małą
kostkę. Cebulę i czosnek obieramy.
Cebulę kroimy w piórka,
czosnek siekamy i szklimy razem
na oliwie. Marchewki obieramy,
myjemy, gotujemy i kroimy
w cienkie plasterki.
2.Do każdej papryki wkładamy
kolejno warstwy grzybów, marchewki
i cebuli z czosnkiem.
Doprawiamy solą i pieprzem,
skrapiamy oliwą, przykrywamy
wierzchami i wstawiamy do naczynia
żaroodpornego. Pieczemy
ok. 25 minut w piekarniku
rozgrzanym do temp. 190 °C, aż
papryki będą miękkie.
Komentarze