Panna Cotta z witrażykiem na musie z truskawek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rozpływająca się w ustach uczta dla zakochanych!

  • 60 min

Składniki:

  • Witrażyk:
    1 galaretka truskawkowa

    Masa śmietanowa:
    330ml śmietany 30%
    170ml mleka
    30g cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    16g cukru waniliowego

    Mus truskawkowy:
    300g mrożonych truskawek
    3 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta z witrażykiem na musie z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Witrażyk: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody. Przelać na talerz. Gdy zastygnie za pomocą foremki wyciąć serduszka. Ułożyć na dnie naczyń, w których będzie przygotowywany deser.
  • 2. Masa śmietanowa: Żelatynę zalać 70 ml mleka poczekać by napęczniała. W międzyczasie zagotować śmietanę z pozostałym mlekiem i cukrami. Gdy zawrze wyłączyć gaz i dodać żelatynę. Mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Lekko tężejącą masę śmietanową delikatnie przelać do foremek. Odstawić do lodówki aby zastygła.
  • 3. Mus truskawkowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szkl wrzącej wody. Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu ok. 10 – 15 minut, pod koniec dodać cukry. Kilka łyżek zostawić do dekoracji. Do pozostałej części wlać ciepłą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Chłodny mus wyłożyć na masę śmietanową.
  • 4. Podawać z sosem truskawkowym.
  • 5. Składniki na ok. 4 małe foremki po 150 ml

Porady

Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na 2 - 3 sekundy do miski z gorącą wodą, a brzegi delikatnie podważyć nożykiem. Następnie ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować