Panna cotta z witrażykiem na musie z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Witrażyk: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody. Przelać na talerz. Gdy zastygnie za pomocą foremki wyciąć serduszka. Ułożyć na dnie naczyń, w których będzie przygotowywany deser.
2.Masa śmietanowa: Żelatynę zalać 70 ml mleka poczekać by napęczniała. W międzyczasie zagotować śmietanę z pozostałym mlekiem i cukrami. Gdy zawrze wyłączyć gaz i dodać żelatynę. Mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Lekko tężejącą masę śmietanową delikatnie przelać do foremek. Odstawić do lodówki aby zastygła.
3.Mus truskawkowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szkl wrzącej wody. Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu ok. 10 – 15 minut, pod koniec dodać cukry. Kilka łyżek zostawić do dekoracji. Do pozostałej części wlać ciepłą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Chłodny mus wyłożyć na masę śmietanową.
4.Podawać z sosem truskawkowym.
5.Składniki na ok. 4 małe foremki po 150 ml
Porady
Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na 2 - 3 sekundy do miski z gorącą wodą, a brzegi delikatnie podważyć nożykiem. Następnie ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
Komentarze