Pani Walewska

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealny deser dla tych, którzy nie wyobrażają sobie tygodnia bez odrobiny słodkiej przyjemności.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szkl. cukru pudru
    40 dag masła
    6 jajek
    50 dag dżemu z czarnej porzeczki
    500 ml mleka
    op. budyniu waniliowego
    łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    12 dag płatków migdałów
    kilka kropli olejku waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżem porzeczkowy

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pani Walewska 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, 1/2 szkl. cukru pudru, połową roztopionego masła i żółtkami. Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki (25x33 cm). Wkładamy do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Smarujemy dżemem. Pieczemy
    ok. 15 minut w 175 °C.
  • 2. Białka ubijamy. Mieszając, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i resztę cukru pudru. Pianę wykładamy na placki. Posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 40 minut w 175 °C. Studzimy.
  • 3. Budyń mieszamy z 1/2 szkl. mleka, resztę gotujemy z olejkiem i cukrem. Mieszając, wlewamy budyń. Chwilę gotujemy i studzimy. Resztę masła ucieramy, dodajemy budyń. Wykładamy na jeden placek, przykrywamy
    drugim. Schładzamy.

Porady

● Zamiast płatków migdałów pianę możemy posypać 2 łyżkami posiekanych orzechów włoskich lub laskowych. ● Placki można też upiec w piekarniku elektrycznym z włączoną funkcją termoobiegu. Wówczas zmniejszamy temperaturę do ok. 155 °C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować