Pani Walewska

  • wyświetlono: 441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo kremowe, proste, efektowne i pyszne

  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
około 30 herbatników pełnoziarnistych
500 ml mleka
2 paczki budyniu śmietankowego
2 żółtka
100 gramów masła
8 łyżek porzeczkowej konfitury
10 bez
2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Pani Walewska

  • 1. Odlewam 200 ml mleka, resztę zagotowuję. W reszcie mleka roztrzepuję proszek budyniowy, dodaję dwa żółtka, masę przelewam do gotującego się mleka. Gotuję gęsty budyń, studzę 10 minut.
    Poprażam płatki słupki migdałowe na suchej patelni.
    Kroję masło na małe kawałki, dodaję do budyniu, dokładnie ucieram masę. Odstawiam na kwadrans.
    Formę do pieczenia ( polecam z ruchomym dnem) wykładam papierem do pieczenia, układam warstwę herbatników. Smaruję ją połową konfitury, na to kładę 1/3 porcji kremu, wciskam w krem kilka pokruszonych bez. Powtarzam kolejną warstwę- herbatniki-konfitura-krem-bezy. Następnie znów układam warstwę ciastek, na to resztę kremu budyniowego. Wierzch posypuję bezami i migdałami.
    Ciasto chłodzę przez minimum 12 godzin w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezabudyńherbatnikidżem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pani Walewska

Dodane przez: ewiczka2304

Ciasto Pani Walewska

Moja wariacja na temat tradycyjnego...

Pani Walewska

Dodane przez: bieniaszka

Pani Walewska (po mojemu)

Kruchutkie ciasta przełożone aksamitnym...

Pani Walewska

Dodane przez: Asica35

Pani Walewska

Pyszne ciasto idealne na każdą...

Pani Walewska

Dodane przez: Anitaaa

Ciasto Pani Walewska

Dżem porzeczkowy wspaniale przełamuje...

Pani Walewska

Dodane przez: bieniaszka

Pani Walewska z nutką kawy

Doskonały dodatek do kawy. Stary...

image-1ye6650

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Pani Walewska

Moje ulubione ciasto.