Pani Walewska na herbatnikach, bez pieczenia

  • wyświetlono: 24817 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Ciasto wykonane na herbatnikach nie różni się zbytnio od tego z pieczonymi blatami. Jest ono równie smaczne jak oryginał, a przecież nie wymaga nawet włączenia piekarnika. Przepis na krem znalazłam na mojewypieki.pl , a inspiracją był przepis zjemto.blox.pl :)

AnkaFiranka
  • 60min

Składniki

Składniki: (na małą blachę 24x20 cm)
Krem:
2 żółtka
500 ml mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 opakowanie cukru migdałowego (16g)
Dodatkowo:
Opakowanie herbatników maślanych (240 g)
kilka łyżek dżemu porzeczkowego
garść płatków migdałów
kilkanaście sztuk kruchych bez

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pani Walewska na herbatnikach, bez pieczenia

  • 1. Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką tak jak na budyń, a następnie dodajemy do gotującego się mleka. Budyń powinien być dość gęsty. Odstawiamy i wierzch przykrywamy folią aluminiową.
  • 2. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń ciągle miksując aż otrzymamy masę o jednolitej konsystencji. 3 łyżki masy odkładamy do miseczki.
  • 3. Dno blaszki wykładamy herbatnikami jeden obok drugiego. Następnie ciastka smarujemy cienko dżemem porzeczkowym. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładamy równo na herbatniki z dżemem. Kolejno układamy drugą warstwę herbatników, ponownie smarujemy je dżemem i znów równo smarujemy masą. Na masę kładziemy ostatnią warstwą ciastek którą smarujemy odłożoną do miseczki masą.Formę z ciastem wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • 4. Kolejnego dnia płatki migdałów wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy na złoty kolor. Migdały studzimy i dodajemy do nich kruszone bezy. Mieszanką posypujemy wierzch ciasta.

Porady

Bezy kruszymy przed samym podaniem ponieważ szybko chłoną wilgoć i stają się miękkie i ciągnące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesłodkiesmaczneprosteszybkiebez pieczeniałatwena imieninyz masą budyniowąz migdałamibez piekarnikana herbatnikachdżem porzeczkowymz płatkami migdałówz beząz bezami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chatka z herbatników

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Chatka z herbatników bez pieczenia

Stary i odkopany przepis z zeszytu...

Pani Walewska

Dodane przez: Maggi79

Pani Walewska

pyszne ciasto kruche z bezą- przepis...

rafaello z herbatników  z wiórkami kokosowymi

Dodane przez: Bożena Z.

RAFAELLO KOKOSOWE Z HERBATNIKÓW-BEZ PIECZENIA

Oto mój przepis na pyszna przekąske...

pani walewska

Dodane przez: elka72

Orzechowa Pani Walewska

Pani Walewska znana też pod nazwą...

Pani Walewska

Dodane przez: Aleksandrat

Pani Walewska

Idealne połączenie smaków.

"Pani Walewska"

Dodane przez: kdamas

"Pani Walewska"

Najlepsze! Zawsze szybko znika...:)