Panczkraut z krupniokiem w boczku wędzonym, ogórki kiszone z miodem, czosnkiem, świeżym rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób

Klasyczne Śląskie danie w nowej odsłonie.Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Panczkraut:
    1kg. ziemniaków
    0.5kg. kiszonej kapusty
    1 cebula
    1 łyżka oleju rzepakowego
    4 ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    Krupniok:
    400g. krupnioka (kaszanki)
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    1 cebula
    1 jajko
    350g. boczku wędzonego w plastrach
    1 łyżka margaryny
    Sos:
    1 kość wędzona z karczku
    1 cebula
    1 marchewka
    1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
    sól,pieprz,przyprawa w płynie do smaku
    liść laurowy,ziele angielskie
    Ogórki:
    5 ogórków kiszonych (ok.350g.)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka miodu wielokwiatowego
    1/2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
    sól.pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krupnik Dania główne

Panczkraut z krupniokiem w boczku wędzonym, ogórki kiszone z miodem, czosnkiem, świeżym rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ...... 1. Do garnka wrzucamy kość wędzoną,marchewkę,cebulę,zalewamy niewielką ilością wody (ok.700ml),lekko solimy,gotujemy wywar ok.1.5godz.W międy czasie ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy,przeciskamy przez praskę.Kapustę płuczemy,kroimy, ,gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego,odcedzamy z nadmiaru wody,dodajemy do ziemniaków.Cebulę obieramy,kroimy w kostkę,podsmażamy na oleju,dodajemy do ziemniaków,wszystko razem mieszamy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Krupniok:
    Na patelni rozgrzewamy margarynę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,lekko podsmażamy,dodajemy krupniok,zieloną pietruszkę,doprawiamy do smaku,studzimy,dodajemy jajko,mieszamy.Na blacie kuchennym rozkładamy boczek w plastrach tak aby nachodziły na siebie.Na boczek rozkładamy równomiernie krupniok,zwijamy w rulon,przekładamy na blachę do pieczenia,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C. W między czasie ogórki kroimy w paski,wrzucamy do rondelka,dodajemy mód,rozmaryn,przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku,podsmażamy na średnim ogniu przez ok.5min.Wywar przecedzamy przez gęste sito.Skrobię mieszamy z niewielką ilością wody (100ml.) wlewamy do wywaru robiąc gęsty sos,doprawiamy do smaku,gotujemy kilka chwil.Krupniok wyjmujemy z piekarnika,kroimy,porcjujemy na talerze,podajemy z panczkrautem oraz ogórkami,polewamy sosem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować