Panczkraut z krupniokiem w boczku wędzonym, ogórki kiszone z miodem, czosnkiem, świeżym rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzucamy kość wędzoną,marchewkę,cebulę,zalewamy niewielką ilością wody (ok.700ml),lekko solimy,gotujemy wywar ok.1.5godz.W międy czasie ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy,przeciskamy przez praskę.Kapustę płuczemy,kroimy, ,gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego,odcedzamy z nadmiaru wody,dodajemy do ziemniaków.Cebulę obieramy,kroimy w kostkę,podsmażamy na oleju,dodajemy do ziemniaków,wszystko razem mieszamy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krupniok:
Na patelni rozgrzewamy margarynę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,lekko podsmażamy,dodajemy krupniok,zieloną pietruszkę,doprawiamy do smaku,studzimy,dodajemy jajko,mieszamy.Na blacie kuchennym rozkładamy boczek w plastrach tak aby nachodziły na siebie.Na boczek rozkładamy równomiernie krupniok,zwijamy w rulon,przekładamy na blachę do pieczenia,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C. W między czasie ogórki kroimy w paski,wrzucamy do rondelka,dodajemy mód,rozmaryn,przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku,podsmażamy na średnim ogniu przez ok.5min.Wywar przecedzamy przez gęste sito.Skrobię mieszamy z niewielką ilością wody (100ml.) wlewamy do wywaru robiąc gęsty sos,doprawiamy do smaku,gotujemy kilka chwil.Krupniok wyjmujemy z piekarnika,kroimy,porcjujemy na talerze,podajemy z panczkrautem oraz ogórkami,polewamy sosem.SMACZNEGO.
Komentarze