Panczkraut

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Panczkraut inaczej ciapkapusta to tradycyjna śląska potrawa. Idealnie smakuje podana z żeberkami lub kotletem mielonym. Moja rodzina ją uwielbia

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków
    0,5 kg kapusty kiszonej
    30 dag boczku wędzonego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    2 liście laurowe
    3 ziarenka pieprzu
    2 ziele angielskie


Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panczkraut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie kapusty 1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Kiszoną kapustę włóż do garnka wlej 1/4 szklanki wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu, gotuj do miękkości.
  • Podsmażanie boczku z cebulą 2. Boczek wędzony i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni.
  • Mieszanie składników 3. Ugotowanie ziemniaki przecedź, ugnieć jak na puree. Kapustę kiszoną przecedź, usuń liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu, dodaj przeciśnięty czosnek, wymieszaj. Kapustę dodaj do ziemniaków jak również usmażony boczek.
  • Smacznego! 4. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Możesz przyprawić jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować