Pancakes z daktylami, rabarbarem i miętą

0 (0 ocen)

Pancakes na kefirze, z dodatkiem budyniu waniliowego. Smak rabarbaru przełamany słodkimi daktylami. Mięta nadaje przyjemnego orzeźwienia. Co najważniejsze, smażone na suchej patelni - bez dodatku tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
    3 szklanki kefiru
    4 jajka
    5 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru
    szczypta soli
    200 g daktyli bez pestek
    100 g rabarbaru
    1 pęczek mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Racuchy Placki

Pancakes z daktylami, rabarbarem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pancakes z daktylami, rabarbarem i miętą 1. Jajka ubić z solą i cukrem. Dodać olej i utrzeć. Następnie wlać kefir - wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia, mąkę i proszek budyniowy. Całość zmiksować na gładką masę. Ciasto odłożyć na co najmniej 15 min, by odpoczęło. Daktyle i rabarbar drobno pokroić, miętę posiekać - dołożyć do ciasta i wymieszać.
  • Pancakes z daktylami, rabarbarem i miętą 2. Na suchą i rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta.
  • Pancakes z daktylami, rabarbarem i miętą 3. Smażyć na rumiano z obu stron - po kilka min z każdej strony.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 26 placuszków - smażone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm. Porcja ciasta na jeden pancakes to około 2 łyżki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Daktyle Kefir Mięta Rabarbar Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować